Kuuluipa kummia huhuja pitkin Pohjan perukoiden pitäjiä, että Kuuralehtoon olisi tullut uusi kauppa.

Kesäpäivästä lähtivät oitis selvittämään asiaa Martta-mummo Katariina-ruustinnan kanssa. Olisihan se hienoa, jos pitäjälle kauppa saataisiin. Mutta kaupan ovella he huomasivat oven olevan lukossa eikä koputukseen kukaan vastannut.

- Eipä taida kauppa olla auki, Katariina totesi. Liekö jotain paikkansapitämättömiä huhuja ihmiset taas levitelleet?

- Kyllähän sisällä valot ovat, Martta vastasi kurkistellessaan ikkunasta.

- Kokeile nyt vielä sitä ovea uudemman kerran, Martta komensi Katariinaa. Jos se on vain tiukassa. Turhaankos me tänne tulimme? Ei voidakaan ostaa mitään. Minä kun olin jo varautunut hankkimaan kaikenlaista, jotta kauppa alkaisi tuottaa ja pysyisi tällä kertaa hengissä. Tässä sitä nyt sitten ollaan, ihan tyhjin käsin! Pyh! Martta-mummo oli närkästyksissään turhan kävelymatkan tehtyään, sillä hänen lonkkansa vanha vaiva vihoitteli  eikä hän mielellään olisi lähtenyt heti paluumatkalle. Olisi ollut niin mukava istahtaa kahvikupposen äärelle vaihtamaan kuulumisia, mutta ristinsieluakaan ei talossa näkynyt olevan sillä hetkellä. - Epäkohteliasta väkeä, Martta mutisi itsekseen.

- Ei sille oikein mitään voi, äiti, lohdutti Katariina. Tulemme  myöhemmin uudelleen, mikäli kaupasta tulee totta. Mennään takaisin kotiin. Tulkaapas, lapset!

- Sisällä on kyllä kaupan näköistä! Huudahti Pena katsoessaan ikkunasta. - Minäkin haluan nähdä, Wilma sanoi.

- Minä myös katson! Kiljaisi Wenla tungeksien ikkunaan toisten lasten tavoin. - Siellä on ihan varmasti kaikenlaisia herkkuja, joita voi ostaa! Katso tuonne hyllylle, Wilma!

- Siellä on lihaa! Sanoivat lapset yhteen ääneen. - Ja jotain säkkejä, lisäsi Pena. Nam, juustoa myös!

- Äh, Wilma oli pettynyt.

- Mekin katsotaan, kinusivat Emilia ja Senni.

- Sisällä on joku! Huomasivat lapset. - Kahvikupit pöydällä, he huomasivat. Ja leivonnaisia ainakin. Voi, kunpa pääsisimme sisälle!

- Kyllä tähän kauppa tulee, varmisti Senni asian muille pikkuvanhasti. Mutta se ei varmaan ole vielä valmis.