Ensilumen hiljaa sataessa Pohjan perukoille, oli se merkki Amandalle siitä, että oli aloitettava jouluvalmistelut. Edellisen joulun hän oli viettänyt kolmisin lastenlastensa Samuelin ja Juulian kanssa, eivätkä he olleet nähneet paljon vaivaa joulun vuoksi. Tänä vuonna kaikki olisi toisin, koska koko perhe olisi koolla.
2080871.jpg
Amanda pakkasi kimpsut ja kampsut mukaan ja matkasi niine hyvineen kylälle Meän tyärten kanssa valmistelemaan joulua ja leipomaan kakkuja. Hän oli lupautunut samalla kaitsemaan Kesäpäivän Martan lapsenlapsia, jotka tosin eivät kaitsemista tarvinneet. Senni ja Wilma kun olivat niin hyväkäytöksisiä lapsia, pappilan lapsia kun olivat. Kakkuja syntyi melkoisen runsaasti kaiken rupattelun lomassa.
2080867.jpg 
Ja kuten usein naisväen kokoontuessa, niin nytkin salaisuuksia paljastettiin... Kävi ilmi, että Villa Lumililjan rouva harrastaa eläväistä toimintaa makuuhuoneessaan, ja salaisiin paheisiin liittyvien hepeneiden kuvailu sai Amandan silmät pyörimään ympäri kerran jos toisenkin. Kesäpäivään liittyvät paheet liittyivät herkutteluun, mutta kuka sitä harrasti, ei paljastunut. Olikohan itse pappilan ruustinna?
Amanda sen sijaan paljasti muille Dagmarin salaisuuksia...
2080913.jpg
Amanda oli joskus ollessaan menossa Dagmarin luo huomannut, ettei hetki tainnutkaan olla oikein sopiva, sillä hän oli nähnyt Dagmarin istuvan sängyllään silkkiyöpaita yllään kirjepino sylissään.
2080921.jpg
Niin tiukkana vanhanapiikana kuin kaikki Dagmarin tunsivat, oli Amanda havainnut oven raosta tirkistellessään Dagmarin lempeän ilmeen tämän istuessa hämyisessä huoneessaan pitsishaali ympärillään. Dagmar oli hypistellyt kauniita koruja kädessään. Niitä hän ei ollut koskaan pitänyt yllään. Amanda oli ymmärtänyt Dagmarin vaipuneen muistoihinsa. Keneltä kirjepino mahtoi olla peräisin? Kuka oli tuo salainen henkilö, jota Dagmar muisteli?
2080910.jpg
Amanda oli nähnyt rasian, jonka päällä oli Dagmarin päiväkirja...Mitä mahtoi salainen kirja sisältää?
2080927.jpg
Lisäksi näytti huoneessa olevan upea, arvokas suuren suuri timantti. Upporikas täytyi olla sen, jolla tuollainen jalokivi oli vara lahjoittaa. Tai sitten uskomattoman rakastunut. Kenestä Dagmar oli joutunut luopumaan? Amanda muisti Dagmarin olleen palvelustyttönä rikkaissa perheissä. Varmastikin hän oli tavannut perheiden nuoria miehiä eikä niin ollen ihme, että rakastumisiakin oli tapahtunut. Sillä viehättävä oli Dagmar edelleen ulkonäöltään. Johtuiko hänen kova luonteensa siitä, ettei hän voinut jakaa elämäänsä suuren rakkautensa kanssa? Oliko perhe erottanut nuoret toisistaan Dagmarin alemman aseman vuoksi?
2080909.jpg
Siinäpä saattoi olla Dagmarin kyyneleet yhdessä pisarassa kuivuneina ja sydän kalvenneena.
2080928.jpg
Nämä kallisarvoiset muistot oli Dagmar tallettanut huoneensa lipaston päälle. (Kiitos swaplahjoista, Merjuska)