Dagmar oli entinen opettajatar, joka nyt Kuuralehtoon saavuttuaan päätti, että lasten täytyy käydä koulua ainaisen leikkimisen ja riehumisen sijasta. Muutenhan lapset kasvaisivat oikeiksi riiviöiksi eikä Dagmar voinut sellaista suvaita. Olivathan lapset hänen veljensä tyttären lapsia. Joten koulu täytyi perustaa. Ja koulu tietysti tarvitsi monenlaista tavaraa, kuten pulpetin...
1431512.jpg
Dagmarin nuoruudessa ei opettajaksi paljon kouluja tarvinnut käydä. Riitti, kun itse oli koulun suorittanut, jotta pääsi aluksi opettajan apulaisena toimimaan. Dagmar oli aloittanut opettajan uransa  pitämällä  alkeisopetusta  ihan pienille lapsille, joten  virallinen opettaja  vapautui näin pitämään jatko-opintoja  isommille  lapsille. Jatko-opinnot oli suoritettu ilta-aikaan, koska isommat lapset joutuivat  päivisin auttamaan perhettä kotitöissä. Maalla riitti puuhaa kotona eivätkä kaikki lapset jaksaneetkaan enää iltaisin kävellä pitkiä matkoja kouluun. Dagmarilla oli ollut suuria haaveita tulevaisuuden varalle, joten hän suoritti koulun loppuun vanhempiensa vastustuksesta huolimatta. Olihan se outoa, että tyttölapsi hukkaa aikaansa koulunpenkillä sen sijaan, että ompelisi kapioita tulevaa avioliittoa varten. Dagmar kuitenkin oli ollut itsepäinen eikä ollut antanut periksi vanhemmilleen, jotka lopulta suostuivat moiseen kotkotukseen vaatien kuitenkin Dagmaria päivisin huolehtimaan kotitöistä entiseen tapaan, muuten koulunkäynti lopahtaisi siihen.
1431506.jpg
Niinpä otettuaan yhteyttä kouluun, jossa oli koko ikänsä opettanut, sieltä luvattiin toimittaa yksi pulpetti näin hyvään tarkoitukseen. Samuel vanhimpana sai oikeuden ottaa pulpetin omaan käyttöönsä. Koulusta lähetetyt vanhat ja siellä tarpeettomat sulkakynät naurattivat lapsia, mutta toisaalta lasten mielestä oli aika hauskaa ja jännittävää kirjoittaa sulkakynillä.
1431504.jpg
Dagmar aloitti koulun pitämisen ja opetti koko lapsilaumalle samat alkeet, vaikka Samuel kovaan ääneen yritti selittää osaavansa jo lukea sujuvasti. -En minä jaksa enää raapustaa noita kirjaimia, hän marisi. Minä haluan jotain kivempaa.
1431511.jpg
-Katsopas sitten sinne pulpetin sisälle, kehoitti Dagmar, vaikka olisi mielellään jatkanut opetusta omalla tavallaan. Nämä nykyajan lapset kun eivät enää tyydykään kuuntelemaan ihan kuten me aikoinaan vaan osaavat vaatia paljon enemmän, hän puhisi itsekseen.
1431510.jpg
Samuel löysi pulpetistaan kirjan.
1431514.jpg
-Aapiskukko! Hän riemuitsi. Nyt minä luen sen kannesta kanteen. Kiitos, Dagmar! -Kouluaikana minä olen teille opettaja, Dagmar oikaisi. Ja opettajaksi teidän tulee silloin minua kutsua. Mutta Samuel ei enää ehtinyt kuuntelemaan, sillä hän oli niin innoissaan saamastaan kirjasta.
1431498.jpg
Välillä pidettiin taukoja, minkä ajan lapset kuluttivat miten parhaiten taisivat. Onneksi Dagmar oli tuonut omasta talostaan mattoja mukanaan, joita riitti poikienkin huoneeseen vaimentamaan putoamisesta aiheutuneita kolhuja. Samuelin lempipuuhaa kun näytti olevan sängylle kiipeäminen ja sieltä alas loikkiminen.
1431502.jpg
Dagmar oli tuotattanut lapsuudenkodistaan ison vanhan pirttipöydän Sinisen Hetken keittiöön, koska näin suuri perhe tarvitsi suuren pöydän.  Dagmar oli tuhahtaen vienyt varastoon Fian Ranskasta lähettämän pöydän. -Ei ole siinä tytössä yhtään käytännöllisyyttä. Liekö tuo äitiinsä tullut, hän ajatteli. Kylläpäs oli hyvä, että minä tulin tänne järjestystä pitämään.
1431501.jpg
Dagmar laittoi pöydälle oman pöytäliinansa viihtyisyyttä ja kotoisuutta tuomaan.
 1431502.jpg
Lilin kuului huolehtia lasten ruokailusta, mutta eipä näkynyt Liliä keittiössä ruokaa valmistamassa.  Siitä lapset eivät paljon piitanneet. Heitä ei haitannut, vaikkei ruoka ollutkaan valmiina. He löysivät Dagmarin tuomat karamellit ja popsivat niitä suuhunsa jättäen jälkeensä aikamoisen sotkun. Mutta missä ihmeessä mahtoi Lili olla?
1431503.jpg
Niin alkoi lapsille ihmeellinen opintie. Dagmar nautti saadessaan taas toimia opettajana. Olihan se aivan toista kuin omassa tuvassa yksin istuskeleminen odottaen, josko joku kyläläinen sattuisi piipahtamaan ohimennessään kahvihampaan sattuessa kolottamaan.

Amandan huolenaiheita ja salaisuuksia
Usean viikon ajan Amanda on saanut ihastella oven eteen saapuvia kukkalähetyksiä. Mielessään hän on epäillyt niitä Herbertin aikaansaannoksiksi, vaikka mieltä kaihertaa toinenkin ajatus kukkien alkuperästä. Mutta koska kukkalähetyksissä ei ole mitään viestiä, hän yrittää olla ajattelematta koko asiaa, vaikka se onkin hieman vaikeaa, koska kukkia on joka puolella.
1423633.jpg
Hän laittoi orkidean olohuoneen lattialle sen ison ruukun vuoksi. (hajuvesipullon korkki)
1423635.jpg
Pieni saint paulia sai olla olohuoneen pöydällä.
1423643.jpg
Pelargoniat Amanda laittoi keittiön ikkunalle.
1423717.jpg
Ja ne ruusut, ne ruusut...
1415651.jpg
Kesäkukkia oli tullut valtava määrä, jonka vuoksi Amanda istutti ne ikkunalaatikkoihin.
1423640.jpg
Ahertaessaan kukkien kanssa, Amanda kuuli kuiskuttelua puutarhan perältä.
1423620.jpg
Hän huomasi siellä Lilin Erikin seurassa. Heidän läheisyytensä ei voinut jäädä Amandalta huomaamatta.
1423618.jpg
Viimeinen asia, minkä Amanda olisi halunnut tehdä, oli tullut nyt ajankohtaiseksi.
Hän riensi rivakasti puhelimen luokse.
1423678.jpg
Amanda oli pakotettu kutsumaan Herbertin sisko, Dagmar, luokseen asumaan ja pitämään silmällä Erikiä ja Liliä, vaikkei tätä Dagmarille ääneen sanonutkaan. Amanda kyllä epäili, että Dagmar pitäisi silmällä yhtä sun toista muutakin asiaa, mutta huolimatta siitä, että Dagmar pistäisi nenänsä todennäköisesti myös Herbertin perintöosuuteen, Amanda ei voinut muutakaan. Oman tyttären vuoksi oli oltava valmis myös uhrautumaan.
1423619.jpg
Dagmarin saavuttua, Amanda esitteli hänelle ajatellun huoneen, joka sijaitsi Erikin työhuoneen vieressä, koska muualla ei nyt yksinkertaisesti ollut tilaa,  selitti Amanda Dagmarille. Mutta mahtoi hänellä olla taka-ajatuksia Dagmarin huoneen sijainnin kanssa. Siitä oli helppo pitää silmällä työhuoneen tapahtumia ja huoneeseen menijöitä. Amanda oli varma, että Dagmarin katseelta ei välttyisi mikään, ei varsinkaan, jos se olisi Dagmarin mielestä hiukankaan epäilyttävää ja sopimatonta.
1423615.jpg
Dagmar oli tuonut lapsille karamelleja ison kulhollisen. Sepäs olikin harvinaista herkkua lapsosille.
1423616.jpg
Heidän salissa tarinoidessaan ja kuulumisia vaihtaessaan, Amanda kertoi, että heillä asui ranskalainen lastenhoitaja. - Etteivät nyt aivan päät mene pyörälle..., aloitti Amanda. -Niin, niin, jatkoi siihen Dagmar aivan kuin arvaten Amandan mietteet. -Kyllähän se niin voi olla. Hyvinkin niin. He täydensivät toistensa lauseet ihan, kuten Herbert ja Amanda aikoinaan olivat tehneet rupatellessaan. Ja totta oli myös, ettei lasten kuullen sopinut ihan kaikkea ilmoille päästellä. - No, jospa minä sitten tästä lähtien huolehdin lasten opetuksesta, päätti Dagmar. Lili voi ottaa huolehtiakseen kauppa-asiat sekä kokkaamisen. Laitamme tuonne minun huoneeseeni hieman sijaa opetusta varten. Huone on kyllä siihen tarpeeksi iso.
1423680.jpg
Helpottuneena osittain Dagmarin avusta tädit riensivät Kuuralehdon keittiöön, jossa Amanda tarjosi vaatimattoman aterian ja pullakahvit. Dagmar toi Amandan mieleen niin elävästi Herbertin, että Amandan sydäntä kouraisi. Nämä olisivat olleet täysin toistensa näköiset, jos olisivat siinä rinnatusten istuneet.
1423626.jpg
Dagmar ei voinut olla huomaamatta keittiössä olevaa pullorivistöä eikä Amandan hameen alta pilkottavaa housunlahjetta. Ja kyllä hän huomasi Amandan ottavan yhdestä pullosta tilkkasen lasin pohjallekin, vaikka Amanda luulikin, ettei Dagmar huomaisi. -Pitäisiköhän sinun hieman ryhdistäytyä, huolehti Dagmar.
1423625.jpg
Kahvit juotuaan Dagmar laittoi olohuoneen ikkunaan mukana tuomansa pitsiverhon.
1423630.jpg
Pöydällä olleen kukan hän siirsi ikkunalle. -Hieman ovat ikkunanpielet päässeet ränsistymään, Dagmar huomautti. Niitä täytyy maalata. Eikös siltä Herbertiltä jäänyt rahaa sen verran, että talon saa pidettyä kunnossa? On kyllä ilmestynyt yhtä sun toista muuta, mikä ei aina ole niin... välttämätöntä.... Mikäs se näitä kukkiakin niin mahdottomasti saa hankkimaan? Siihen ei Amanda uskaltanut sanoa mitään, koska pelkäsi lisää kukkia saavansa, koska niitä tähänkin asti oli yltäkylläisesti saapunut. Mistä ihmeestä ne ilmaantuivat? Pystyisikö Herbert tuollaiseen ihmeeseen? Vai olisiko kukkalähetysten takana sittenkin..? Niin se taitaa olla, huokaisi Amanda ja painoi käden rintaansa vasten kokeillen sydämensä pamppailua. Hupsuksiko minä tässä olen tullut? Hän ravisti päätään. Ei sentään, ei sittenkään.. mutta jos...
1423623.jpg
Amandan jäädessä haaveisiinsa Dagmarin kunniaksi oli kyllä sanottava, että hän otti sydämenasiakseen Fian lapsista huolehtimisen. Ensitöikseen hän laittoi poikien sänkyihin vuodevaatteet.
1423808.jpg
Eikä välttynyt Amandan asumuskaan Dagmarin käden jäljiltä. Dagmar laittoi olohuoneen kattoon talosta löytämänsä kynttiläkruunun.
1335951.jpg 
Hän oli lähettänyt  etukäteen osan tavaroistaan Kuuralehtoon, ja huomasi niiden olevan sijoitettuna molempiin taloihin vähän sinne sun tänne. - Sänkyni, hän kysyi Amandalta. Missä se mahtaa olla?
1335958.jpg
-Ei ole tullut mitään sänkyä, vastasi siihen Amanda hyvin muistaen, että oli ottanut Dagmarin lähettämän sängyn tyttöjen käyttöön. -Tuli vain tällaista puutavaraa. Kai tämä on sinun sänkysi. Sitä en tiedä, miksi se on palasina. Muistatkos itse purkasitko sen ennen lähettämistä? Dagmar oli hieman hajamielinen, joten hänen täytyi todeta, että siinä kai se sitten oli. Hänen sänkynsä. Olikos mukana kokoamisohjetta, hän mietiskeli ääneen, kun en nyt oikein tiedä, millainen sänkyni olikaan ollut. -Kyllä siitä jotain saadaan aikaan, Amanda nauroi salaa. Ellei sänkyä, niin vaikka hyllykkö. -No mutta, enhän minä nyt hyllyssä voi nukkua! Huudahti Dagmar. Amanda kääntyi poispäin hartiat hytkyen. Olipa onni, että Dagmarin muisti hieman...hmm, petti. Ehkä tästä vielä selvitään, yhteiselosta, Amanda mietiskeli.


Lili panee tuulemaan
Päiviteltyään aikansa Sinisen Hetken siivoa, Lili huomaa olevansa ainoa, joka voi tehdä asialle jotakin. Niinpä hän käy pikaisesti kyläkaupassa ostaen ensitöikseen monenlaisia ruokatarvikkeita, jotta saisi aterian loihdittua perheelle.
1415516.jpg
Kyläkaupassa tietysti ihmetellään tätä ulkomaaneläjää, joka ei osaa sanaakaan suomenkieltä eikä häneltä näin ollen voida kysellä Sofia-rouvasta mitään. Kyläläisiä kiinnostaisi ilman muuta tietää kaikki tapahtumien käänteet, ja heitä harmittaa, ettei Lili voi tyydyttää heidän uteliaisuuttaan.
1415585.jpg
Kyläläiset kuitenkin saavat Lilistä hyvän käsityksen, koska huomataan hänen olevan erittäin pystyvä ja käytännönläheinen ihminen, joka laittaa Sinisen Hetken elämän järjestykseen. Erik antaa Lilille vapaat kädet sisustaa talo mielensä mukaan, kunhan ostaa kaiken omiin nimiinsä eikä Erikin nimi näy tavaroiden omistajana. Niinpä Lili hankkii yhtä ja toista tarpeellista keittiöön, jotta ruoanlaitto olisi edes jotenkin mahdollista, ja tarvitsevathan astiat säilytyspaikankin.
1415542.jpg
Lili rakastaa ruoanlaittoa, joten tuon tuostakin hän loihtii mitä herkullisimpia aterioita...
1415532.jpg...ja pöydän hän kattaa täyteen ruokia, joihin ei ole Sinisessä Hetkessä totuttu.
1415587.jpg
Ostoskori oli aina täynnä vihanneksia keittiön lattialla ja milloin se tyhjeni, kiiruhti Lili kauppaan lisää ostamaan. Laulellen ranskankielisiä lauluja, hän kuljeskeli hameenhelmat hulmuten kylänraittia.
"J´ai ouvert ma fenetre, pour laisser entrer le soleil, pendant que tu dormais, A poing fermes...L´amour est un soleil qui m´a souvent chauffe le couer...", hän lauleskeli.
1415494.jpg
Lili tilaa ihmetystä herättäviä, mitä kummallisempia ja turhempia asioita myös, kuten tämän orkideaa muistuttavan kukkasen. Kyläkaupassa kummastellaan outoa kukkaa, jonka kauppias käärii paksuun paperiin, ettei se kotimatkalla palellu. -Kai sillä tyttöhuppanalla on koti-ikävä ja haluaa tuoda jotain, mikä antaisi kodin tuntua Siniseen Hetkeen, tuumailee kauppias muille asiakkaille, jotka norkoilevat kaupassa ihan ajankulukseen ilman sen kummempia ostotarpeita. Kauppias epäilee kyläläisten odottavan, että näkisivät Lilin saapuvan kauppaan ja sen vuoksi kuluttavat aikaansa kaupassa. Siitäpä saa kauppias mieleensä, että voisi laittaa tuon joutilaisuudenkin rahoiksi, ja niin hän alkaa myymään vastapaahdettua kahvia odottelijoille, jotka näin saavat syyn viipyä kaupassa pitempään.
1415471.jpg
Ihmetystä ei herätä ainoastaan Lilin ostokset vaan huomataan myös Erikin käyvän vaatehankinta-asioissa ostoksilla. Mukaansa kaupasta Erik valitsee tummansinisen puvun liiveineen sekä rusetin ja solmion. -Kylläpäs sitä ollaan niin tyylikkäitä uusissa vaatteissa, myyjätär kehuu. Ihan kuin olisitte juhliin lähdössä? Mitenkäs se..?
-Kiitos, otan nämä, keskeyttää Erik ja poistuu nopeasti samaa tietä kuin oli tullutkin.
Juorut saavat siivet alleen, kun porukalla pohditaan, mitä on mahtanut tapahtua. Tuleekohan Sofia kotiin enää ollenkaan? Miksi hän ei tullut muun perheen mukana? Ja miten Sinisessä Hetkessä oikein eletään, vieras nuori nainen saman katon alla!
1415469.jpg
Tyytyväisenä elämäänsä Lili hankkii kalusteita myös talon muihin huoneisiin. Onhan se ennenkuulumatonta, ettei perheen lapsilla ole vuoteita, missä nukkua. Niinpä hän tilaa Cocosta sängyt pojille. Eipä ole moista ennen nähtykään näillä main. Että sängyt päällekkäin? Onhan se perin outoa. Mutta hänhän onkin Ranskasta tullut.
1415619.jpg
Tyttöjen huoneeseen Lili tilaa samalla kirjoituspöydän, jonka äärellä tytöt voisivat vuoronperään raapustaa kirjaimia, sillä Lili on päättänyt opettavansa lapset lukemaan ja kirjoittamaan. Ja siihen tarvitaan kunnolliset työskentelytilat.
1415509.jpg
Alimmaisen kerroksen roosaan saliin Lili osti sohvan, jolle Erik heti istahti. -Onpas mukavaa saada sohva, hän tuumiskeli Johanille, joka kurkisteli sohvan takaa.
1415612.jpg
-Hmm, kyllä meitä on onnistanut, kun saimme Lilin luoksemme, Erik hymisi. -J´adore Lili, vastasi Johan, joka oli oppinut ranskaa ollessaan niin kauan Lilin hoivissa. -Vai s´ador, nauroi Erik ja katsoi Liliä, joka puolestaan katseli tätä perheidylliä hymy huulillaan.
1415546.jpg
Illemmalla lasten jo nukahdettua, Lili kattaa kahvin Erikille ruokasalin pöydälle, jolle hän on myös hankkinut kukkamaljakon.
1415591.jpg
-Assieds-toi, Erik kehoittaa, kun Lili tuo tarvikkeita huoneeseen.
1415573.jpg
Niinpä Lili istahtaa pöydän ääreen juomaan itsekin kupposen kahvia. Ilta vierähtää siinä heidän istuskellessaan.
1415614.jpg
Seuraavana päivänä saapuu Lilin aiemmin tilaama astiakaappi, jonne Lili järjestelee kahviastiaston odottamaan erikoisvierailuja.
1415513.jpg
Erikin tietämättä oli Lili palkannut miehiä kunnostamaan Sinisen Hetken kellaritilaa Erikin työhuoneeksi, koska aiempi työhuone vaikutti hänen mielestään liian pieneltä. Pienemmän huoneen hän aikoi kunnostuttaa itselleen, koska ei halunnut itselleen näin suurta huonetta eikä näin kauas muun perheen asumistiloista.
1415498.jpg
Lili kutsui Erikin katsomaan tulevaa työhuonettaan, mikä vaikutti ihan mukavalta keskeneräisyydestä huolimatta. -Assieds-toi, sanoi Lili Erikin mennessä työpöytänsä ääreen.
1415505.jpg
Erik istuutui pöytänsä ääreen ja huomasi Lilin hankkineen hänen pöydälleen puhelimenkin.
1415634.jpg
-Merci, kiitteli Erik Liliä. Tu est super! -Bon anniversaire, Erik, onnittelee Lili, sillä nyt oli kuin olikin Erikin syntymäpäivä. -Et bien dis donc, vastaa Erik, joka oli kokonaan unohtanut syntymäpäivänsä. -C´est gentil.
 1415637.jpg
Ja kuten Ranskassa on tapana, Lili onnittelee Erikiä poskisuudelmin.
1415642.jpg
Jossain kaukana tästä harmonisesta hetkestä onnellisen tietämättömänä viettää aikaansa Sofia-rouva, joka on ranskalaistunut ulkoasuaan myöten niin, että epäilee ettei Erik tuntisi häntä edes jos nyt näkisi hänet.